Sateenkaaren sijasta aurinkoa!

Helsingin kaupunki on tehnyt päätöksen järjestää tänä vuonna kaikille peruskoulun 6.–9.-luokkalaisille sateenkaarityöpajan seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta.

Onko kouluissa Helsingissä tosiaan niin paljon ylimääräisiä oppitunteja, että kaupunki voi satsata sateenkaarityöpajaan? Lapset eivät liiku tarpeeksi ja matemaattis-luonnontieteellisten aineiden osaaminen on heikentynyt useiden tutkimusten mukaan, mutta sateenkariosaaminen on se mitä Helsingissä nyt vahvistetaan! Käsittämätöntä!

Älkää mielensäpahoittajat ymmärtäkö tahallaan nyt väärin; tässä ei ole kyse mistään typerästä homofobiasta. Minulla on ystävissäni, tuttavapiirissäni ja jopa läheisissäni sellaisia, joita voisi jonkun mittapuun mukaan kutsua nk. sateenkaari-ihmisiksi. Älkää siis pliis nyt lähtekö laukalla ja kitiskö, että ajattelen heistä tai muistakaan yksilöistä millään lailla pahaa.

Jos kouluissa ei kerran voida näitä (ilmeisesti ylimääräisiä) tunteja käyttää matemaattis-luonnontieteellisten aineiden vahvistamiseen tai liikuntaan, tulee kyllä mieleen millaisia työpajoja olisi tärkeämpi järjestää. Sellaisia, jotka hyödyttäisivät aidosti, ilman lasten päiden sekoittamista tietyllä ideologilla ja agendalla. Tässä muutama esimerkki:

Työpaja mielenterveydestä – laaja käsittely aiheesta eri keinoin. Mahdollisuus on antaa nuorille työkaluja käsitellä ja ymmärtää omia tunteita, ymmärtää muiden tunteita sekä esimerkiksi tutustua siihen, mistä hakea apua, jos sitä tarvitsee. Myös loistava tapa hyvin toteutettuna löytää ne nuoret ajoissa, jotka tarvitsevat apua.

Uskalla sanoa ei -työpaja. Nimi ei ole minun keksimäni. Meidän ylä-asteella 1990-luvun lopulla oli nimittäin työpaja ”Uskalla sanoa ei huumeille ja väkivallalle”. Konsepti, joka oli rantautunut Yhdysvalloista tuolloin Suomeen. Mutta ei, sitä en toivo nyt kouluihin, vaan modernimpaa versiota siitä. Ei siis luentoja huumeista ja väkivallasta, vaan työpaja nuorten itseluottamuksen rakentamiseksi. Kyllä, keskusteluja poliisin sekä esim. entisten nuorisorikollisten ja narkomaanien kanssa. Mutta pääpaino sille nuoren kasvattamiseen fiksuun päätöksentekoon, joka vaatii häneltä itseluottamusta. Tavoitteena, että nuori uskaltaa sanoa ei kaikenlaiselle painostukselle. Painostettiin häntä sitten huumeisiin, väkivaltaan, liittymään rikollisjengiin tai esimerkiksi olemaan joku muu kuin hän itse tuntee olevansa.

Talous -työpaja. Onneksi talousoppia on nykyään koulussa enemmän kun minun aikani! Mutta työpajoilla siihenkin voisi sukeltaa syvemmin ja tehdä siitä kiinnostavaa ja jopa innostavaa erilaisilla harjoittelulla tms. Esimerkiksi oman rahan budjetointia, sijoittamista, säästämistä jne. Meillä on Suomessa paljon velkojen kanssa kamppailevia. Osa tietenkin joutuneet vaikeuksiin mm. terveydellisistä syistä, mutta aivan liian suuri osa joutuneet vaikeuksiin nuorena tehtyjen huonojen päätösten seurauksena. Valistus on hyvä ennaltaehkäisy tässäkin. Valinnaisena aineena oli jo mun kouluaikoina yrittäjyys, mutta sen voisi sisältää työpajaan, jotta kaikki saisivat maistiaisen siitä.

Kaksi ensimmäistä ehdottamaani työpajaa toimivat myös kiusaamisen ehkäisytyönä. Ei ole yhtään mitään väliä mistä syystä jotakuta kiusataan. Se on aina väärin. Juuri siksi asiaa pitäisi käsitellä laajasti, ei vain pienen ryhmän tarpeista. Tiedän toki, että näitä ehdottamieni työpajojen aiheita käydään jo osittain nyt joissain kouluissa läpi työpaja menetelmin, hyvä niin. Helsingissä kuitenkin selvästikään ei tarpeeksi, kun kerran on aikaa sateenkaarityöpajalle.

Sukupuolidysforia on käsittäkseni aikamoisesti lähiaikoina yleistynyt (voin olla väärässäkin!). Joku voisi jopa sanoa, että se vaikuttaa jopa trendikkäältä. Tämä olisi todella kurjaa, sillä ne harvat, siis erittäin harvat, jotka aidosti kärsivät sukupuolidysforiasta ovat siten trendipellejen ympäröimänä.

En mene sen enempää translakiin, sillä ei sinänsä mielestäni ole ihmeellistä, että vihervasemmisto haluaa kaikille oikeuden vaihtaa sukupuolta sen mukaan kumman sukupuolen saunaan haluavat juuri tänä lauantaina mennä. Mutta kyllä vähän yllätti, että kokoomus sitten ilakoi siitä, että saivat läpi kirjauksen, että vuosittain voi vaikka valita kumman sukupuolen joulusaunaan menee.

Tuli myös tässä mieleen, että kun kerran kouluissa pyritään opettamaan suvaitsevaisuutta ja erilaisten ihmisten kunnioittamista, niin erittäin ristiriitaista on, että maan toiseksi suurinta puoluetta saa haukkua mielin määrin. Jopa oppikirjoissa haukutaan perussuomalaisia. En enää laske sormilla kuinka monta kertaa olen kuullut, että opettaja viitannut siihen miten muka PS vihaa tai on vihamielinen suomenruotsalaisia kohtaan tai, että PS on rasistinen puolue. Eivätkö nämä aikuiset opettajat lainkaan mieti, että noin 1/5 heidänkin luokkalaisista omaa perussuomalaisesti ajattelevan/ajattelevat vanhemman/t? Tai, että osa luokan nuorista itse ajattelevat perussuomalaisesti? Miksi vain joissain asioissa tuetaan nuorta, mutta sitten ”väärän ideologian” kohdalla heitetään lapsi susille ja aiheuttavan lisäksi häpeä heille?

Kasvaminen on jo tarpeeksi rankkaa ilman, että aikuiset tulevat kertomaan, että on olemassa noin 58,5 tai enemmän sukupuolia. Tai, että sukupuolta voi vaihtaa sormia näpsäyttämällä tai jotkut lailliset puolueet ovat kamalia. Keskitytään mielummin kouluissakin siihen, että ketään ei kiusata, oli hän sitten kuka tahansa; hetero valkoihoinen ydinvoimaa vastustava hipsteri tai vaikkapa perussuomalaisesti ajatteleva tummaihoinen, samasta sukupuolesta tykkäävä nörtti. Keskitytään kouluissa myös tietenkin siihen, että lapset ja nuoret saavat laadukasta opetusta. Inkluusio ja muut ongelmat saavat jäädä toiseen kirjoitukseen.

Annetaan lapsille ja nuorille tuki ja turva kasvaa. Annetaan harvinaisen sateenkaaren sijasta aurinkoa ja sen valoa kaikille lapsille ja nuorille.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s