Voi miten vankilat voivat!

MTV 2.11.2022.

Yllä oleva otsikko 2.11.2022, YLE uutisoi jo lähes vuotta aikaisemmin 14.12.2021 Pyhäselästä: ”Epäpäteviin vartijoihin on jouduttu turvautumaan, koska koulutettua työvoimaa ei ole riittävästi saatavilla. Ongelma on ollut tiedossa jo pari vuotta ja se koskee liki kaikkia maamme vankiloita. Esimerkiksi Pyhäselän vankilassa Joensuussa kaikkiin avoimiin virkoihin ei ole löytynyt kelpoisuusvaatimukset täyttävää hakijaa.”

Mitä tarvitsee tapahtua, että vankiloiden hätätilanne otetaan vakavasti täällä Suomessa? Kuinka monen vanginvartijan tarvitsee kuolla väkivaltaisen vangin toimesta, entä kuinka monenko vangin? Tarvitseeko vankilasta paenneen vangin tappaa jonkun oikean päättäjän lähiomainen?

Tiedän, dramaattisesti kysytty. Mutta tilanne todellakin vaatii dramaattisia kysymyksiä. En nimittäin voi millään lailla käsittää miksi tilanne on päästetty näin kurjaksi ja mitä vaaditaan, että ongelmia halutaan ”aikuisten oikeasti” korjata. Meidän ihan jokaisen pitäisi olla huolissamme vankiloiden tilanteesta, ei ainoastaan vanginvartijoiden tai vankien omaisten. Tämä on suuri yhteiskunnallinen ongelma ja turvallisuusriski niin vankiloissa kuin niiden ulkopuolella oleville!

MTV 23.5.2022.

Olen jutellut ja viestitellyt vankiloiden kriisistä muutaman vanginvartijan kanssa (heidän henkilöllisyyksiä suojatakseni totean vain, että ovat kaikki pitkän tai keskipitkän uran tehneitä koulutettuja ammattilaisia). He viestittävät hätähuutoa epäpätevistä työkamuista, joista pahimillaan on enemmän haittaa kuin hyötyä. He viestittävät mm. toistuvista työturvallisuusriskeistä, väkivallan uhasta ja työpäivän päätteeksi stressistä itkevistä kollegoistaan.

MTV 21.8.2022.

Välillä mediaan tipahtelee yllä olevan otsikoiden tapaisia paljastuksia. Ovatko johtaneet muuhun kuin työntekijöiden torumiseen? Julkisuudessa on jo pitkään (vuosia!) ollut otsikoissa, miten henkilökuntaa ei ole tarpeeksi ja henkilökunta kohtaa yhä enemmän väkivaltaa tai sen uhkaa. Vankilavirkailijoiden liiton kyselyn mukaan peräti 60 prosenttia vanginvartijoista on harkinnut alan vaihtoa. Uusi, raskas, noin 40 miljoonaa maksanut tietojärjestelmä ROTI tuotiin kaiken päälle lisäämään työkuormaa jo kuormittuneiden työntekijöiden hartioille.

MTV 1.8.2022.

Perussuomalaisten kansanedustaja Riikka Purra oli jo 2020 tekemässään kirjallisessa kysymyksessään huolissaan vankiloiden tilanteesta. Lokakuussa 2020 jätetyssä kysymyksessään hän mm. toteaa, että ”Jos järjestynyttä rikollisuutta ei kyetä torjumaan vankiloissa, se vahvistuu myös niiden ulkopuolella.”.

Eikö meillä ole muka jo tarpeeksi ongelmia järjestäytyneen rikollisuuden kanssa? Miksi emme vahvista tarpeeksi KAIKKIA tahoja, jotka tekevät töitä järjestäytyneen rikollisuuden nujertamisen parissa? Vankiloissa tehdään tärkeää työtä meidän maamme sisäisen turvallisuuden eteen. Vankiloista ei pitäisi sivistysvaltiossa tulla tällaisia hätähuutoja.

MTV 24.5.2022.

Kuten kansanedustaja Riikka Purra toteaa 17.8.2022 jätetyssä kirjallisessa kysymyksessään: ”Myös vangit kärsivät vankiloiden henkilöstövajeesta ja lisääntyneistä turvallisuusuhista. Pelkäävien vankien määrä on kasvanut, ja mm. koppikorvausten (korvaus, kun vangin vapautus viivästynyt) maksamiset ovat lisääntyneet. On myös selvää, että laadukkaasta kuntouttavasta työstä joudutaan henkilöstövajeen vuoksi karsimaan.”

Kyllä, rikoksen tekijän kuuluu saada tuntuva rangaistus. Useimmista rikoksista saa tällä hetkellä aivan liian pienet tuomiot ja avovankiloihin lähetetään heppoisesti vaarallistakin vankimateriaalia. Ei, rikoksen tekijöitä ei pidä paijata päähän vankiloissa eikä oleskelun pidä muistuttaa mitään 5 tähden hotellia. MUTTA myös vankien vuoksi on tärkeää, että koulutettua henkilökuntaa on riittävästi. Itseasiassa meidän kaikkien kannalta on se tärkeää, että vankiloissa on myös laadukasta kuntouttavaa työtä, eikä vain eettisistä syistä. Hölmömpikin sen ymmärtää sen johtavan hyvään kun esimerkiksi vangin mielenterveysongelmia hoidetaan, päihdeongelmat saadaan kuriin ja kouluttamattomalle vangille saadaan koulutus. Se johtaa parhaimillaan suoraan siihen, että vankilasta vapautunut voi tulla veronmaksajaksi ja maksella takaisin aiheuttamansa kustannukset muille veronmaksajille.

Oikeusministeri Henriksson muuten vastasi kysymykseen vähättelevästi, ettei tilastojen perusteella ole nähtävissä hälyttäviä merkkejä turvallisuustilanteen heikentymisestä vankiloissa.

Aivan kuten hoitajakriisissä, niin rikoseuraamusalaa vaivaa alan houkuttelevuuden puute. Luuleeko vielä joku, että nuoret hihkuvat innoissaan hakeutumaan aloille, joissa työn palkkaus ei ole korkea, mutta riski väkivallalle ja henkiselle loppuun palamiselle taas on?

Vankilaturvallisuuden lisääminen ei pitäisi olla niin ihmeellisen kompleksi asia. Tarvitaan vain kunnollista rahoitusta, lainsäädännön kehittämistä sekä tietenkin sitä aitoa halua parantaa vankiloiden turvallisuutta ja siellä olevien työntekijöiden työhyvinvointia.

Advertisement

Yksi kommentti artikkeliin ”Voi miten vankilat voivat!

  1. Juuri näin! Kiitos! Olen entinen vanginvartija, nykyinen turvallisuusalan ammattilainen yksityisellä sektorilla. Risen ongelmia on yritetty lakaista maton alle ja niihin ei ole tartuttu vakavasti.

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s