Tulevaisuuden laiminlyönti loputtava!

Yksi vaaliteemoistani on (kuten edellisissäkin vaaleissa ollut) lasten ja nuorten asiat. Kaikki ovat kuulleet lauseen ”lapset ovat tulevaisuus”. Ymmärtävätkö kaikki kuitenkaan miten pelottavaa se on, kun meidän tulevaisuuttamme laiminlyödään ja yritetään rikkoa?

Se, että taistelee lasten ja nuorten puolesta ei ole poissa taistelusta inhimillisen vanhuuden puolesta. Molemmat taistelut ovat tärkeitä. Vanhukset ovat olleet rakentamassa tätä maata ja sitä tulee ehdottomasti kunnioittaa. Lasten ja nuorten tuleva tehtävä on ylläpitää jo rakennettua ja pyrkiä rakentamaan lisää. Ei ole kunnioittamista se, että heitämme vanhuksemme alligaattoreille (tai epäinhimillisesti kohteleville hoivatahoille, lähes sama asia). Lapset ja nuoret taas eivät voi ylläpitää mitään, saatikka rakentaa, ilman työkaluja.

Työkaluja ihmiselle annetaan jonkin verran geeneissä ja loput lapsen kasvatuksessa sekä ympäristössä. Meillä ei ole varaa huonolla politiikalla tyriä yhtään enempää vaan nyt tulee aloittaa kunnon satsaus tulevaisuuteen!

Kompastuskiviä tällä hetkellä kirkkaan tulevaisuutemme tiellä:

– Köyhyydessä elävät lapsiperheet.

– Lasten ja nuorten mielenterveyteen ei satsata riittävästi. Tästä osoitus on, että nuorten itsemurhia on aivan järkyttävän paljon.

– Perheiden varhaiseen tukeen ei satsata riittävästi. On elämäntilanteita, johon perhe tarvitsee kipeästi väliaikaista apua. Avun saaminen ei pitäisi olla ylitsepääsemättömän vaikeaa.

– Sisäilmaongelmat päiväkodeissa ja kouluissa. Meillä on lapsia, jotka eivät voi käydä koulua koska sisäilma tekee heidät sairaaksi. Hometta ei tule lakaista maton alle enää.

– Liikunnan puute. Lapsiperheitä tulisi kannustaa liikkumaan enemmän, jotta kotoa opitaan jo varhain liikunnan tärkeys ja ilo.

– Kaikilla lapsilla pitäisi olla mieleinen harrastus ja jos perheillä ei ole varaa tulee kuntien/valtion auttaa. Tällä hetkellä onneksi Helsingissä on paljon säätiöitä ja yhdistyksiä, jotka auttavat plus ilmaisia liikuntamahdollisuuksia, mutta niin ei ole kaikkialla Suomessa. Harrastuksilla ehkäistään mm. syrjäytymistä, päihteiden käyttöä, yksinäisyyttä ja mielenterveysongelmia.

– Isien oikeudet. Olen kuullut ja lukenut aivan liian monta tarinaa siitä, miten erotilanteessa lasten oikeus isäänsä tylysti paiskataan roskakoriin. On toki tilanteita, jossa lapsen parhaaksi on olla poissa toisesta vanhemmastaan, mutta nämä ovat onneksi harvinaisia.

– Etenkin poikien ja nuorten miesten syrjäytyneisyys- tilastot ovat kaameita.

– Varhaiskasvatus: kauniita puheita, mutta todellisuus ei kaunis. Ongelmiin yritetään älyttömiä ratkaisuja. Lastenhoitajat korvataan lastentarhanopettajilla ja sillä uskotaan ongelmien häviävän. Pätevää henkilökuntaa ei löydy ja kun löytyy niin pätevä henkilökunta halua jäädä alalle. Palkka olisi siedettävä jos työolosuhteet olisi siedettävät. Lapset kärsivät henkilöstön jatkuvasta vaihdoksesta ja ylisuurista ryhmistä.

– Vanhempien tulee itse saada päättää kumpi kotona lapsen kanssa. Kolmen vuoden ikään saakka kotihoitoa tuettava, sillä monet päiväkodit tällä hetkellä vaan stressaavat pientä lasta ja siitä maksetaan iso hinta myöhemmin. On myös epäinhimillistä viedä lapsiaan moneen eri paikkaan hoitoon ympäri kaupunkia kun päivähoitopaikat ovat kiven alla (tämä vika enemmän ehkä kunnallispoliittinen asia).

– Toimintarajoitteisen lapsen vanhemmille enemmän tukea, etenkin omaishoitajille. Ei ainoastaan rahallista tukea. Laitoshoito maksaa paljon enemmän kuin omaishoito joten tuettava ja kannustettava omaisia hoitamaan kotona. Myös inhimillisempää toimintarajoitteiselle lapselle.

– Lapsen saattohoito oltava vanhemman sairauspäivärahaan verrattavissa oleva tilanne. Lapsensa saattohoitoon osallistuva vanhempi on jo menettämässä liikaa, taloudellinen puoli on turvattava.

– Koulutukseen satsattava. Esimerkiksi ammattikoulujen opetus saatava kuntoon. Tällä hetkellä resurssinpuute johtanut siihen, että lähiopetusta on joillain aloilla vain muutama tunti viikossa. Me tarvitsemme tulevaisuuden osaajia, koulutus on täysin väärä paikka leikata.

Me maksamme todella suuren hinnan jos jatkamme tulevaisuutemme laiminlyömistä! Kaikille olisi helpompaa ja halvempaa hoitaa asiat kuntoon nyt, eikä maksaa myöhemmin.

Kun sinulla on hätä soita 112, kun Suomella on hätä äänestä 112!

Yksi kommentti artikkeliin ”Tulevaisuuden laiminlyönti loputtava!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s